SARAJEVO

Published on 04/23,2022

Током опсаде Сарајева 1993, с осталим логорашима, копали сте Тунел спаса, касније коришћен за снабдевање бошњачких снага храном и оружјем. Колико српских живота је коштала тада најстроже чувана тајна Армије БиХ?
Тунел Д-Б су са западне стране у дужини од 100 метара копали логораши Силоса и Храснице, као и припадници Радног вода, опет Срби. Девет мјесеци сам копао траншеје, заштитне прстенове око Тунела Д-Б. Ми логораши ископали смо 100 метара тунела са западне стране. На том дијелу ратишта погинуло је много логораша и Срба из Радног вода. Игром случаја или Божјом промишљу, свједок сам који говори. Око мене су убијани моји другови, пријатељи, рођаци. Стријељани су Славиша Капетина, Ранко Варагић и Милан Крстић, с леђа убијени Војо Шувајло и Слободан Крстић звани Мишо. Горан Андрић је погођен гелером минобацачке гранате, умро је на лицу мјеста. Хватајући га испод пазуха, упала ми је шака десне руке у његова, испод пазуха, подерана ребра. Војо је издисао, дозивајући мајку а смртно рањени Мишо, нама, остављао у аманет да му поздравимо синове: Ђорђа, Страхињу, Милоша и Лазара!
Тунел је данас туристичка атракција Сарајева. Да ли је истина да је Бакир обилазио радове?
Тунел је закопан у ноћи 23/24. априла 1993, након стријељања тројице логораша из Силоса. Дан раније се десило бјекство наших логораша, испитивани смо и мучени, али нико није проговарао. У таквој шутњи, док су ноћу испитивали мене и остале, прозвали су четворицу логораша, Кривић Славишу, Столицу Јову, Боровић Данила и Љујић Драгомира. Након неколико дана кренули смо сви заједно на копање Тунела спаса како су га звали. Причао ми је Столица Јово да је одређивању правца копања присутан био један висок, танковијаст човјек, риђе косе. Полицајци који су се комешали око њега звали су га Жути. Жути је бацао каменчиће на логораше, на себи је имао маскирни панцир и бијеле адидас патике с видљиве три црне црте. Убрзо је отишао а војска ко војска се хвалила да је с њима био Бакир Изетбеговић. Лажу да је Бакир био у трезору. А то да ће направити атракцију од Тунела, већ јесу. Туристима неко мора да објасни да газе по српској крви.
У ком тренутку схватате да слобода није тек илузија, да излаз постоји?
Савиндан 1996. Стражари државног концентрационог логора Силос наредили су да спремимо Унпрофорове деке с наших кревета а кревете да сложимо једне на друге. Цијелу седмицу понављали смо ову радњу. Нас четрдесет двојица, као путници на станици, чекамо превоз а превоз касни. Нервозно ишчекујемо и ослушкујемо да ли ћемо испред зидина Силоса зачути звук мотора. Једни стрепе од могућности погубљења јер све вријеме су нас упозоравали да док се не нађу хаџићки муслимани, нама нема слободе. Остаћемо у логору до смрти! На Богојављење су размјенили групу од 98 силоских логораша. Препричавали су нам стражари који су се наслађивали нашим мукама: „У Хаџићима весеље је трајало цијелу ноћ. Небо изнад Хаџића је било освјетљено свијетлећим мецима, Пјесма се чула до Ормања“, где је била линија фронта. Припадао сам групи логораша који су вјеровали у слободу.
Распуштање логора Силос и долазак српских логораша Унпрофоровим камионима у Лукавицу, тог 27. јанура 1996, забележиле су сарајевске камере. Како објашњавате да на снимцима није било жена?
У Силосу је по мојој евиденцији било 15 жена. Било је и оних које су довођене на престрашивање као врста притиска због распродаје имовине или одласка у етничко чишћење. Сећам се када су одвели Радојку Пандуревић у фризерски салон и наговорили је да раније оде на размјену. Предсједник комисије за размјену, ратни злочинац Амор Машовић је уз помоћ Унпрофора одвезао Раду у Хаџиће, директно мајци на Мишевиће, село поред Хаџића. Можда Амор није дозволио да се жена која је провела 1.338 дана у ДКЛ „Силос“ труцка на каросерији теретног камиона!? Радојкина пратиља кроз све вријеме заточеништва Боса Алексић није хтјела оставити братића Новицу Алексића. Амор Машовић није губио вријеме, Босу је „ријешио“ на други начин. Сутрадан су нас у логору прозивали по абецеди. Био сам међу посљедњима, постројени у врсту су стајали безбједњаци АБиХ, управници и стражари. „Идите, идите, ово је само прво полувријеме“, чуло се добацивање иза нас. У поподневним сатима, преко планине Игман, стигли смо на обронке сарајевског поља. Зауставили су нас у Главодолини, селу испред Храснице. Угледали смо ладу ниву бордо боје са ознаком Црвеног крста. Стигао је Амор Машовић, да сакрије ратни злочин. Оно што није урадио јуче, морао је данас! Киднаповао је Босу и њеног братића Новицу и директно их одвезао на Српску Илиџу. Камере нису забиљежиле, захваљујући Амору Машовићу, постојање жена, логораша.
Неколико година касније селите се у Аустралију и оснивате Удружење које ће настојати да сведочи о страдањима у БиХ. Колико је преживелих логораша, чланова ове организације?
У Аустралију сам допутовао почетком децембра 1997. Убрзо се снашао, најео и напио. Сваки дан за мене је био исти, радио сам и живио носећи слике из логора. У Аустралију се само из ДКЛ „Силос“ уселило 127 логораша и њихових фамилија. У Сиднеју нас је било преко 30. На једном логорашком крштењу код фамилије Голуб родила се идеја да оснујемо логорашку организацију. Држава Аустралија је препознала наша настојања, одобрила нам регистрацију и поред тога додијелила статус „черити“ организације, што је значило да за наш рад нисмо дужни платити порез држави. Наша организација носи назив The Association of Serbian Victims of the Bosnian Civil War 1992/1996, Australia, INC. Нашим дјеловањем постали смо познати широм српске дијаспоре у Аустралији. Организовали смо безброј хуманитарних акција за наше болесне у отаџбини, за дјецу погинулих бораца, донирали монтажну фискултурну салу за СШ „28. јуни“ у Источном Сарајеву, купили стан у Скеланима за фамилију Јаковљевић. Највећи наш допринос је у ширењу истине о грађанском рату у БиХ.
Како је у случају ратних злочина над Србима у Сарајеву вођено двојно књиговодство? Зашто починиоци никада нису на ваљани начин процесуирани пред судовима у БиХ?
Умрежен систем правосуђа БиХ штити командну одговорност и муслимански удружени злочиначки подухват. Ако је неко претекао, а знао много и игром случаја се појавио као свједок у судским процесима гдје су били оптужени муслимански војни и политички кадрови – напрасно је завршавао у сарајевској болници „Кошево“, одакле није било повратка. Нико никада неће сазнати колико је Срба убијено у граду и око града Сарајева. У Храсници је 1992. остало око 350 Срба. Цијеним да их је убијена трећина и сматрам да је тај локалитет највеће стратиште српског народа, узимајући у обзир површину територије и број српског становништва. Нажалост, ни тај мали локалитет ми нисмо успјели истражити и евидентирати. Зашто?
Вашу књигу „1355 дана“ Светигора ће одштампати под насловом „Сарајевски Аушвиц“. Да ли можемо рећи да је рат у БиХ нови Магнум кримен почињен над српским народом?
Доласком у Аустралију, гдје сам се најео и напио, био сам свјестан да морам нешто вратити Њему, Богу драгом који ме је спасао, рећи истину и освијетлити све мртве а поготово оне који остадоше иза мене. Године 2013. написао сам књигу „1335 дана“. То је моја судбина свједока злочина који се и данас крије од поштених муслимана и необавјештених Срба. Задовољан критиком, осоколио сам се и ту исту књигу објавио на енглеском језику. Приликом посјете 2016. сада већ покојних патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија нашој парохији Светог Николе у Блектауну, пружи ми се прилика да дарујем митрополита својом књигом. У кратком разговору, подстакнут првом реченицом владике Његоша, „свак је рођен да по једном умре, част и брука живе до века“, обећа ми да ће је читати у авиону за Београд. И, тако, нареди митрополит својима у Светигори да штампају књигу под насловом „Сарајевски Аушвиц“.
Касније објављујете и другу књигу сећања. Зашто „Јован зове Зијада“?
Прича иде овако. Млади војник Радивој Шавија из села Доња Трамошња (Сански Мост) служио је 1983. године војни рок у Пазарићу надомак Сарајева. Ту упознаје Низаму Амзовски и жени се. Пред рат, игром судбине, дошао је у наш крај, радио и сналазио се за кору хљеба. Био је резервиста у касарни ЈНА у Зовику. Врбовали су га и он је за муслиманске сепаратисте износио наоружање. Његова лојалност није била довољна, па га затварају заједно са осталим Србима у логоре Силос, ОШ „9. мај“ и у Крупљанску ријеку. Одласком на принудни рад, на планину Игман код Зулфикара Алишпаге, наш Радивој прелази у њихову војску.
Због необављеног посла и криминалних радњи, војска Зулфикара га касапи на дијелове и тијело разбацују по планини Игман. Дјецу Данијелу и Јована одводе у пазарићку касарну, гдје дочекују крај рата. У рату је погинуо Зијад Амзовски, Јованов даиџа, што фамилија користи и „влашчету“ мијења име. Јован постаде Зијад! Да би се АБиХ представила као мултикултурална, испред „опћине“ Хаџићи су поставили видео-бим. Поред двојице српских шехида, Чеде Домуза, Срете Лојанице, врти се и слика Радивоја Шавије!? Тако се сакрива злочин и образује младеж. Они су га убили, они му почаст одали. Зато мој Јован зове Зијада.
У књизи „Јован зове Зијада“ посебно место припада Мустафи Пинтоли. Чиме је овај доктор с друге линије фронта задужио српске логораше?
Доктор Пинтол, свршени дипломац медицинског факултета, истакао се спасавајући Драгана Васића, једанаестогодишњег дјечака који је с фамилијом кренуо ка Трнову те 1992. године. Муслимани су побили цијелу групу, а он је захваљујући доктору Пинтолу остао жив. Први логораш који је дошао до доктора је Владимир Крстић. Када га је видјео, доктор се чудио како тако мршав младић од 18 година може радити тешке послове. Дао му је неколико кутија чоколина. Остали логораши повријеђени од батина такође су тражили поштеду. Доктор им је давао потврде и налоге властима да се рањени логораши врате у матични логор. Спасио је десет логораша који су враћени с планине Игман. Почетком марта 1993. године доктор је отишао на састанак с Алијом, са захтјевом да добије новац како би могао опремити амбуланту моторним возилом и осталим пријеко потребним стварима. Није се вратио. Прича кружи да је добио новац, али да није успио прећи аеродромску писту. Од тада на Игману нико није издавао поштеде или налоге за враћање у матични логор.
Међународни Црвени крст и припадници УН били су упознати са стањем у сарајевским логорима. Да ли би њихова сведочења ставила тачку на спорења о величини злочина почињеног над Србима?
Нико не зна, или мало њих зна, да делегати Међународног Црвеног крста имају обавезу шутње у трајању од 70 година. Зато никада нисте чули у неком судском процесу да се појавио МЦК. Није дозвољено. Али њихова улога је огромна. Спасили су нас сигурне смрти. Донијели су нам храну, ланч-пакете и конзерве месног нареска. Обукли и обезбједили нам сапун, калодонт, четкице и бријаче. Поврх свега донијели по кутију цигара. А колики значај има порука уручена од најмилијих, путем Црвеног крста? Нико не зна и боље да не знате. У борби око вођења и контроле судског процеса „Мустафа Ђелиловић и други“ пред Судом БиХ помоћ сам потражио од Марка де Перота, човјека који је ушао у зидине Силоса и извршио регистрацију затворених. Нашао сам га у Женеви на неким другим одговорнијим пословима. Рекао сам му ко сам и да се познајемо. Тражио сам помоћ око судског вођења процеса. Није био у могућности помоћи. Ћаскали смо о мојој књизи, када је он изразио жељу да је има. Бранио сам се да је књига на ћирилици. Одговорио је – моја Лана


Comments

 1. 04/24,2022 | 20:06

  bmpd новый блог в Живом Журнале Скоро здесь появится много
  We adamantly refused the idea at first but Jonas was the one that convinced us it was right. Add eliminated foods back into your diet, one at a time, every four days. Others believe that foods from the nightshade family, such as tomatoes, potatoes, and peppers, aggravate their condition, although others don't notice any connection. If you think certain foods play a role in your arthritis symptoms, it is important to put them to the test. Ample amounts of tissue-building minerals in your daily diet will keep bones healthy and may help prevent bone spurs, a common complication of arthritis. This painful and debilitating joint disease is usually either classified as osteoarthritis (OA) or rheumatoid arthritis (RA). Horsetail's cornucopia of minerals, including silicon, may nourish joint cartilage. For a more contemporary twist on Halloween, give a nod to NASCAR and continue to the next page to outfit your little Dale or Danica in full racing style -- including a customized car to trick-or-treat in! Daily Mail. "How a little too much cleavage can cost you a job interview." Sept. It took 5 months to build at a cost of $1 million and is equipped with waterfalls, fountains and a 15-foot (4.5-meter) waterslide.
  Nightshades for several months. As a result, the interviewee starts talking because they figure there's something wrong with the answer they have just given. Some interviews have been painful and disastrous. These can help him or her determine if you have a kidney problem. It can also help you in court should that situation arise. Women who wear tight tops that accentuate their cleavage to a job interview can kiss the job goodbye, according to a survey. A job interview is not a casual conversation between friends in bar. Conversely, don't ramble, even when there's a pause in the conversation. Even if your interviewer swears, don't get comfortable and swear, too. Rubbing your nose, even if it itches, could mean you're dishonest. If the interviewer gives you the silent treatment after you answered a question, shut your pie hole and show confidence in your previous answer. Just give enough detail to answer the question.
  Some employers want to get the basics out of the way quickly. You might also want to consult your physician before undergoing reflexology. They don't want to waste anyone's time. People will tell you that you are wasting your time. The job interview is your time to shine. Try to use appropriate terminology in the interview. Although coconut oil is recommended by some people for ringworm, the treatment you use will depend on its location on your body and how serious it is, per the CDC. Reducing muscle tension will result to both physical and mental relaxation because it reduces the negative health effects of chronic stress, enabling the body to heal and relax. This treatment improves posture, relaxation, and releases muscle tension and stress. This gives you a variety of treatment options at the touch of a button. Asking about perks in the wrong way could prove disastrous. Don't clam up. Everyone has varying degrees of shyness, but you need to talk about your employment experiences concisely and in an interesting way. The key is to learn from both experiences.
  Dandruff while bringing out the natural oils in the dog's fur. Move out of his space. It is important to get the maximum out of each massage session that you get. The CBD used in our massage is sourced from Colorado, Organic and THC free. Undercover officers offered masseuses money in exchange for sexual acts at a West 103rd Street massage parlor. Instead, it is a highly formal exchange where profanity is verboten. U.S. News. World Report. S. News. World Report. To borrow from John Lennon, you may say I’m a dreamer, but I’m not the only one, and I write for the dreamers of the world. In some instances, however, heat may aggravate a joint that's already "hot" from inflammation, as is sometimes the case with rheumatoid arthritis. What most people don't realize, however, is that there are natural herbal remedies that help relieve the pain of arthritis associated with getting older. A deficiency of essential mineralsmay be one of the causes of arthritis. What was one drop rule?

 2. 04/25,2022 | 13:57

  Choosing the right oil can be critical to your success in alleviating your seizures. How long does it take for cbd oil to take away pain. But they re not perfect. [url=https://clickcannabisseeds.com]marijuana seeds[/url]

 3. 04/26,2022 | 16:41

  Х„ХЎЦЂХ¦Х«ХЇХ¶ХҐЦЂХ« ХЎХ¶ХҐХ¬ХЎХ¶ХҐХ¬Х« Х¤ЦЂХёЦ‚Х©ХµХЎХ¶ ХґХЎХЅХ«Х¶ Х§ ХїЦЂХЎХѕХґХЎХїХ«Х¦ХґХ« ХўХЎЦЂХ±ЦЂ [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի Cheboksary աշխատանք [/url] ФµЦЂЦЂХёЦЂХ¤ ХҐХ©ХҐЦЂХЎХ·ЦЂХ»ХЎХ¶Х« В«Х†ХёЦЂ ХЅХЎХ°ХґХЎХ¶В» Х¤ЦЂХѕХЎХЈХЁ Х¶ХҐЦЂХЇХЎХµХЎЦЃХ¶ХёЦ‚Хґ Х§ Ф№ЦЂЦ‡Х«ХЅ Х„ХЎХ¶ХЎХѕХЎХµХ« ХґХЎХ°ХЁ ХўХЎЦЃХґХЎХ¶ ХѕХЎХµЦЂХёЦ‚Хґ [url=https://am.workanddrive.com/]Togliatti տաքսի աշխատանք [/url] ФµЦЂЦЂХёЦЂХ¤ ХҐХ©ХҐЦЂХЎХ·ЦЂХ»ХЎХ¶Х« В«Х†ХёЦЂ ХЅХЎХ°ХґХЎХ¶В» Х¤ЦЂХѕХЎХЈХЁ Х¶ХҐЦЂХЇХЎХµХЎЦЃХ¶ХёЦ‚Хґ Х§ Ф№ЦЂЦ‡Х«ХЅ Х„ХЎХ¶ХЎХѕХЎХµХ« ХґХЎХ°ХЁ ХўХЎЦЃХґХЎХ¶ ХѕХЎХµЦЂХёЦ‚Хґ [url=https://am.workanddrive.com/]աշխատանք տաքսի մենեջեր [/url] ФµЦЂЦЂХёЦЂХ¤ ХҐХ©ХҐЦЂХЎХ·ЦЂХ»ХЎХ¶Х« В«Х†ХёЦЂ ХЅХЎХ°ХґХЎХ¶В» Х¤ЦЂХѕХЎХЈХЁ Х¶ХҐЦЂХЇХЎХµХЎЦЃХ¶ХёЦ‚Хґ Х§ [url=https://am.workanddrive.com/]աշխատանք Եկատերինբուրգ տաքսի [/url] 13-ЦЂХ¤ Х°ХёХ¤ХѕХЎХ®ХЁ Х­ХґХў 21 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսու վարորդ Մոսկվա [/url] 02 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի աշխատանք [/url] 07 ХЂХ•-72-Х† ЦѓХёЦѓ [url=https://am.workanddrive.com/]աշխատանք Yandex Taxi [/url] 13-ЦЂХ¤ Х°ХёХ¤ХѕХЎХ®ХЁ Х¬ЦЂХЎЦЃ 15 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսու վարորդ ինքնազբաղված [/url] 11 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի Ulyanovsk աշխատանք [/url] 10 ХЂХ•-171-Х† ЦѓХёЦѓ 08 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի "շանս" ակումբում-արագ ոտքով [/url] 12 [url=https://am.workanddrive.com/]Uber տաքսի աշխատանք [/url] 10 ХЂХ•-228-Х† 08 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսու վարորդ արձագանքներ [/url] 12 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի Նովոսիբիրսկ աշխատանք [/url] 11 ХЂХ•-332-Х† 21 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի ծառայություն [/url] 12 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի աշխատանք օպերատոր [/url] 15 ХЂХ•-183-Х† Х¬ЦЂХЎЦЃ [url=https://am.workanddrive.com/]աշխատանք տաքսի ժամացույց [/url] 15 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի աշխատանքային պայմաններ [/url] 11 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի Uber վարորդներին [/url] 10 ХЂХ•-171-Х† Х¬ЦЂХЎЦЃ 21 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի Մաքսիմ վարորդ [/url] 12 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի Չելյաբինսկի աշխատանք [/url] 15 ХЂХ•-183-Х† ЦѓХёЦѓ [url=https://am.workanddrive.com/]Izhevsk տաքսի աշխատանք [/url] 24-ЦЂХ¤ Х°ХёХ¤ХѕХЎХ®ХЁ Х­ХґХў ЦѓХёЦѓ Х¬ЦЂХЎЦЃ 15 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի-շատ կարևոր է բոլոր մարդկանց տարր ոլորտի ծառայություններ. [/url] 11 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի աշխատանքը եկատերինբուրգ [/url] 10 ХЂХ•-171-Х† Х¬ЦЂХЎЦЃ 21 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի "շանս" ակումբում-արագ ոտքով [/url] 12 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի "Էլինա" ակումբում-որակով եւ ոչ թանկ [/url] 15 ХЂХ•-183-Х† 21 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի "շանս" ակումբում-արագ ոտքով [/url] 12 [url=https://am.workanddrive.com/]վերլուծություն տաքսի աշխատանք [/url] 15 ХЂХ•-11-Х† Х­ХґХў Х¬ЦЂХЎЦЃ ЦѓХёЦѓ Х­ХґХў [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի է աշխատել [/url] 13 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի Սոչի աշխատանք [/url] 2-ЦЂХ¤ Х°ХёХ¤ХѕХЎХ®ХЁ Х¬ЦЂХЎЦЃ 21 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի աշխատանք [/url] 02 [url=https://am.workanddrive.com/]Օրենբուրգ տաքսի աշխատանք [/url] 07 ХЂХ•-72-Х† ЦѓХёЦѓ Х¬ЦЂХЎЦЃ Х­ХґХў ЦѓХёЦѓ Х¬ЦЂХЎЦЃ Х­ХґХў ЦѓХёЦѓ [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի "անակնկալ" դ. Նիկոլաեւը-օպերատիվ տաքսի [/url] 18-ЦЂХ¤ Х°ХёХ¤ХѕХЎХ®ХЁ Х¬ЦЂХЎЦЃ ЦѓХёЦѓ Х­ХґХў ЦѓХёЦѓ Х¬ЦЂХЎЦЃ Х­ХґХў ЦѓХёЦѓ Х¬ЦЂХЎЦЃ Х­ХґХў ЦѓХёЦѓ Х¬ЦЂХЎЦЃ Х­ХґХў [url=https://am.workanddrive.com/]վերլուծաբանները տաքսի աշխատանքը [/url] 13 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի դիսպետչերի աշխատանքը [/url] 2-ЦЂХ¤ Х°ХёХ¤ХѕХЎХ®ХЁ Х¬ЦЂХЎЦЃ 15 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի Yandex աշխատանք [/url] 11 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսու վարորդների վարկանիշը [/url] 10 ХЂХ•-171-Х† ЦѓХёЦѓ [url=https://am.workanddrive.com/]Maxim տաքսի աշխատանք [/url] 15 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի "շանս" ակումբում-արագ ոտքով [/url] 11 [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի "շանս" ակումբում-արագ ոտքով [/url] 10 ХЂХ•-171-Х† ЦѓХёЦѓ [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի վարորդ [/url] 15-Х« ХЅХЎХ°ХґХЎХ¶Х¶ХҐЦЂХёЦ‚Хґ В«Ф±ЦЂХґХҐХ¶Х«ХЎВ» ХўХЄХ·ХЇХЎХЇХЎХ¶ ХЇХҐХ¶ХїЦЂХёХ¶Х« ЦѓХёХ­ХїХ¶Ц…ЦЂХҐХ¶ Ф±ЦЂХґХҐХ¶ ФЅХЎХ№ХЎХїЦЂХµХЎХ¶ХЁ ХґХҐХ¦ Х°ХҐХї Х¦ЦЂХёЦ‚ХµЦЃХёЦ‚Хґ ХЎХЅХЎЦЃ [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի վարորդը հարմարավետության [/url] ФіХµХёЦ‚ХґЦЂХҐЦЃХ« Ц„ХЎХІХЎЦ„ХЎХЈХҐХї Ф±ЦЂХґХҐХ¶ ФЅХЎХ№ХЎХїЦЂХµХЎХ¶ХЁ ХґХҐХ¦ Х°ХҐХї Х¦ЦЂХёЦ‚ХµЦЃХёЦ‚Хґ ХїХҐХІХҐХЇХЎЦЃЦЂХҐЦЃ ХёЦЂ Х°Х«ХѕХЎХ¶Х¤ХЎХ¶ХёЦЃ ХЁХ¶Х¤ХёЦ‚Х¶ХѕХЎХ® ХЇХ«Х¶ХЁХќ Ф± [url=https://am.workanddrive.com/]բիզնես տաքսի աշխատանք [/url] Х†ХЎХ»ХЎЦЂХµХЎХ¶Х« Х°ХҐХї ХЈХҐЦЂХҐХѕХЎЦЂХѕХҐХ¬ Х§ Х¶ХЎЦ‡ 6-8 ХїХҐХІХЎХ¶ХёЦЃ ХґХҐЦ„ХҐХ¶ХЎХ¶ХҐЦЂХёХѕ ХёЦ‚ХІЦ‡ХёЦЂХЎЦѓХёХ­ХЎХ¤ЦЂХёЦ‚ХґХ¶ХҐЦЂ Х«ЦЂХЎХЇХЎХ¶ХЎЦЃХ¶ХёХІХ¶ХҐЦЂХ« Х°ХЎЦЂЦЃХЁВ»,-Х¶Х·ХҐЦЃ Ф±ЦЂХґХҐХ¶ ХЌХ«ХґХёХ¶ХµХЎХ¶ХЁ [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի աշխատանք հեռախոս [/url] Х†ХЎХ­ХЎХЈХ®Х« 1-Х«Х¶ Х°ХёХ¤ХѕХЎХ®ХёХѕ ХЅХЎХ°ХґХЎХ¶ХѕХёХІ В«Х–В» ХїХ«ХєХ« Х¬Х«ЦЃХҐХ¶Х¦Х«ХЎ ХёЦ‚Х¶ХҐЦЃХёХІ ЦѓХёХ­ХЎХ¤ЦЂХёХІХ¶ХҐЦЂХ« ХЇХёХІХґХ«ЦЃ Ц…Х¤ХЎХ¶ХЎХѕХЎХЇХЎХµХЎХ¶Х« ХїХЎЦЂХЎХ®Ц„Х«ЦЃ ХїХЎЦ„ХЅХ« [url=https://am.workanddrive.com/]տաքսի Մաքսիմ վարորդները [/url]

 4. 06/05,2022 | 22:04

  about-company-review.ru/ - отзывы по компаниям Russian Robotics Group из раздела seo интернет сайта в Тверь.

 5. 06/15,2022 | 01:10

  http://www.sageerp.ru/primenenie-armaturnoj-setki/ труба нержавеющая розница цена.

 6. 06/15,2022 | 10:49

  http://www.sageerp.ru/primenenie-armaturnoj-setki/ купить арматуру с доставкой.

 7. 07/24,2022 | 09:04

  https://СЃРє.su/13/07/2022/45600/preimushhestva-priema-onlajn-platezhej.html Что необходимо понимать о Майкрософт Офис Основные функции для аналитика в Excel На рынке набирает популярность такой инструмент, как однодневные облигации ВТБ. Что это такое и стоит ли вкладывать в сверхкороткие бонды обычному инвестору?

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me