vidovdan

Published on 06/30,2022

Не знам да ми о неком празнику више сјечања кроз главу прође, а ни да ме више емоција продрма као о Видовдану.
Сјетим се свих бабиних и ђедових прича о Видовдану 1389. и Цару Лазару, Милошу и свим јунацима са Косова. Али и о оном Видовдану из 1914-те и Гавриловом пуцњу, те прађедовом јунашву. Чујем наново све оне приче о њиховом страдању у НДХ и свим јамама и логорима. Сјетим се њиховог труда да ме науче све оно што сваки Србин мора да зна. Некако још као дјете би ме неки кураж обузео од тих прича и понекад би био и досадан, јер наваљивао сам да ми се стално причају те приче.
А онда је дошао Видовдан 1989-те и све ми је постало кристално јасно и све те приче су постале стварност. Јер комшија Џевад ми је све објаснио тако што ми је као деветогодишњем дјечаку избио ваздух шутнувши ме ногом у стомак. Био је неровозан, јер се приказивао Бој на Косову ту ноћ, а ја сам био једини Србин на којем је силу могао провест и није га било стид, иако је био двaдест година старији. Још док сам лежао на бетону игралишта све ми је било јасно и чим сам дах повратио рекао сам му да ћу му ово вратит, јер ме је ударио што сам Србин. Сутра дан сам први пут побједио страх и Џеваду из засједе разбио главу каменом, да га је свог залила крв.
Ето, од тада и ја бијем битку и знам због чега нас гоне.
Онда су дошла она времена у којим нам је Видовдан био сваки дан. Јуначки се проливала крв и гинуло из истог разлога као на Косову 1389.
Чуо сам у једној Васкршњој зори пјесму Раткових јунака, равних оним Лазаровим, док одлазе да се не врате и као да сам видио постројену сву нашу војску од Косова па до тога дана. Та ми пјесма и данас често у ушима одзвања, те ме често у ту зору врати.
А јутрос на Литургији ми прођоше кроз главу сви ликови којих одавно нема, које по јунашву памтим, баш, као да су ту поред мене. Знам да јесу ту, као и сва христољубива српска војска од Косова до данашњег дана.
Све што би могао да пожелим овим нашим генерацијама је да се не брукамо пред тим нашим витезовима и да дјецу учимо шта је Видовдан и како се за Крст Часни и Слободу Златну гине, јер Земаљско је за малена царство, а Небеско увјек и до вјека.
Нек је вјечна слава и хвала свим јунацима од Косова па до данашњег дана и нек вам је свима сретан Видовдан!


Comments

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me